top of page

Rouwbegeleiding

Ervaringsdeskundige

Zelf was ik 24 jaar toen ik mijn vader na een strijd van 9 jaar verloor aan de gevolgen van kanker. Dit verlies en gemis draag ik elke dag nog bij mij.

Vanuit de maatschappij komt het steeds meer voor dat er vragen worden gesteld of je het niet al een plekje gegeven hebt, maar waarom is dit zo van belang? Ik vind dat je dit nooit een plekje kunt geven en er juist ruimte moet zijn om te kunnen rouwen, dit betekent iemand kunnen missen, verdriet hebben. Rouwen komt met pieken en dalen. Bij kinderen is dit enorm belangrijk, de emoties moeten er uit. Als de emoties vastzitten kan dit uiten in verschillende gedragsproblemen. Dit is voor mij de reden geweest om een prentenboek over het verlies van mijn vader te schrijven. Waarom een plekje geven als we de herinneringen levend kunnen houden?

Hoeveel tijd kost rouwen eigenlijk?

Zoals ik bovenstaand al schreef ben ik van mening dat rouwen geen vast tijdsduur heeft, iedereen rouwt op zijn eigen manier. Vele mensen geven aan dat je het een 'plekje' moet geven maar, waarom? Het verdriet en emoties die je ervaart als je een dierbare verliest mogen er zijn ondanks dat iemand 1, 3, 5 of meer dan 10 jaar niet meer onder is. Besef dat rouwen bij iedereen anders gaat namelijk, met pieken en dalen. Er is geen tijd verbonden aan rouwen. Besef dat er soms goede en soms slechte dagen zijn en dat het verdriet er mag zijn, dit hoort allemaal bij het rouwproces. Omarm dit proces en blijf vooral bij jouw eigen gevoel.

Wat ik jouw kind kan meegeven

Allereerst dat al het verdriet en boosheid er mag zijn. Veel kinderen stoppen hun gevoelens weg en vermijden alle herinneringen aan een dierbare. Mijn doel is om jouw kind te leren kracht te halen uit deze herinneringen en deze herinneringen aan hun dierbare te koesteren. Jouw kind mag zijn of haar gevoelens en emoties omarmen.

 

Papa wordt een ster 2

Papa is ziek en wordt niet meer beter. Papa en ik gingen vaak naar de speeltuin, het bos of het strand, maar dit kan nu niet meer. Papa wordt namelijk een ster, een hele grote ster aan de hemel.

 

Als ervaringsdeskundige en kindercoach weet ik hoe belangrijk het is om te blijven communiceren en de herinneringen aan een overleden dierbare te koesteren. Veel kinderen stoppen hun gevoelens weg. Jouw kind kan echter kracht halen uit deze herinneringen. Dit prentenboek helpt bij verlies en rouwverwerking om:

  • Emoties te omarmen;

  • Om te gaan met verlies;

  • Herinneringen te koesteren.

bottom of page